Glencairn whiskyprovarglas

Ett äkta Glencairn whiskyglas har en tjock, botten/fot med mycket tyngd. Glaset har en avsmalnande topp med en vid botten. Toppen är formad för att samla ihop aromerna för maximal doft medan glasets botten ger en bra upplevelse av whiskyns färg. Det är därför som Glencairn-glaset är så bra som whiskyprovarglas.

Ett whiskyglas av typen glencairn ska vara tillverkat i äkta, fin kristallglas och rymma 18 cl. Det finns lite olika design med slipning eller helt slät.

Glencairn-glas i flerpack

 • Whiskyglas Wee Dram 6-pack

  Whiskyglas Wee Dram 6-pack
 • Glencairn - Glencairn Whiskyprovarglas 2-pack

  Glencairn - Glencairn Whiskyprovarglas 2-pack
  Glencairn Whiskyglas designades 2005 av några av världens främsta whisyexperter. Den fina designen blev uppmärksammad 2006, då glaset vann The Queen's Award for Innovation, Storbritanniens högsta prestigepris för företag. Som världens officiella whiskyglas är Glencairn whiskyglas förstahandsvalet bland alla skotska och irländska destillerier. Glasen är tillverkade i fin kristall, och har en design som som förhöjer erfarenheten av whiskyn, med en avsmalnande topp som tillåter lättsamt smuttande och optimal nosing, samt en vid botten för en maximal färgupplevelse. Den tunga foten ger en bekväm passform, både för provning och drickning och fungerar som ett förstoringsglas för att uppehålla den med njutbara temperaturen av din whisky.
 • Whiskyglas Wee Dram 6-pack

  Whiskyglas Wee Dram 6-pack

Glencairn whiskyglas designades av Raymond Davidson 2001

Raymond Davidson är designern bakom glasformen och han tog fram det genom att inhämta kunskap och åsikter från fem av de största whiskytillverkarna i Skottland.

Han såg framför sig ett glas som skulle motsvara sherryglasets egenskaper för att lyfta aromerna från whiskydrycken mot näsan och smaklökarna i gommen. Resultatet av hans arbete blev Glencairn Crystals succéglas med en perfekt form för att rymma 35 ml whisky och gott om plats för tillsatt vatten. Målet var att ha den optimala kontaktytan mellan vätskan och luften för att aromerna ska utvecklas på bästa sätt.

The Queens Award for Innovation är en utmärkelse i Storbrittanien som är få förunnat att erhålla. Det har Glencairn lyckats med då man fick priset 2006. Den eleganta designen lockar fram både doften och smaken på bästa sätt enligt många whiskykännare. Det är därför som glaset är så populärt som whiskyprovarglas.

Glencairn whiskyglas, tomt glas

I videoklippet från tillverkaren Glencairn Crystal får vi ta del av historien om glaset från källan själv. Filmen producerades i anslutning till mässan "Grain to Glass" som hölls 2012 av the Scotch Whisky Association