Tulip / Copita whiskyglas

De tulpanformade whiskyglasen kan kallas för tulipglas eller copitaglas. Ett glas som många whiskykännare föredrar för whiskyprovning. Formen på glaset börjar med en tunn fot och en ganska hög stjälk innan glaskupan börjar.

Tulip-glasets kupa är lite som formen på en tulpan med en bred botten och något avsmalnade midga och öppning. Att glaset är högre än t ex tumbler lyfter whiskyexperter som en viktig faktor för att inte handens dofter ska "förorena" aromerna från whiskyn.

 • Riedel Vinum Single Malt whiskyglas 2-pack 20 cl

  Riedel Vinum Single Malt whiskyglas 2-pack 20 cl
 • Riedel - Riedel Vinum Whiskyglas 2-pack

  Riedel - Riedel Vinum Whiskyglas 2-pack
  Whiskyglas i 2-pack från Riedels serie Vinum. Det här glaset är särskilt framtaget för Single Malt Whisky. Glaset har en långsmal kupa, som är lätt utsvängd i överkant. Formen förhöjer en bra whisky genom att förstärka fatens karaktär och rökighet och samtidigt tona ner alkoholens sura, stickiga doft. Något som skiljer glaset från många andra whiskyglas är att det har stam och fot. På så vis hindras drycken från att värmas upp av handen. Vinum är Riedels mest populära glasserie. Serien är den första i världen med maskintillverkade vinglas för olika druvor och typer av vin. Varje glas är framtaget av en grupp experter och utvecklingsprocessen pa°ga°r i upp till tva° a°r. Vinum består av en mängd olika vatten-, sprit- och vinglas i kristall. Samtliga glas går att diska i maskin.
 • Vinum Single Malt Whisky 2-pack

  Vinum Single Malt Whisky 2-pack
 • Vinum Single Malt Whisky 2-pack

  Vinum Single Malt Whisky 2-pack

Tulip, Copita, whiskyglas tulpanformat

Oftast är glaset gjort av tunt, tunt kristallglas och det för att man ska kunna värma drycken med handen för att frigöra mer aromer. På det viset kan man framkalla olika nyanser av sitt single malt whiskey eller annan dryck.